Yabancılar için Çalışma İzni Nasıl Alınır?
Türkiye’yi ziyaret etmek isteyen yabancıların ülkemizin vize rejimi ile ilgili bilgileri okumaları şiddetle tavsiye edilir. Bir ülkenin turistik ve ticari amaçlı ziyaretleri için vize rejimi, çalışma ve eğitim amaçlı ziyaretten farklı olabilir. Ayrıca Türkiye’nin vize rejimi karşılıklılık ilkesine göre değişebilir. Bazı başvuru sahipleri Türkiye’ye turistik veya ticari ziyaretleri için vizeden muaf olabilirken, diğerleri e-Vize alabilirler. Diğer tüm başvuru sahiplerinin yurtdışındaki Türk Temsilciliklerinden vize almaları gerekecektir.
Çalışma Vizesi Çeşitleri
- - İstihdam Amaçlı / Özel İstihdam Amaçlı
- - Görevlendirilmiş Sanatçılar
- - Görevlendirilmiş Öğretim Görevlileri / Akademisyenler
- - Görevlendirilmiş Serbest Bölge Çalışanları
- - Montaj ve Tamirci Amaçları
- - Görevlendirilmiş Sporcu
- - Görevlendirilmiş Gazeteciler
Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?
Yabancılar çalışma izni başvurularını ikamet ettikleri veya tabi oldukları ülkedeki konsolosluk ofislerimiz aracılığıyla yaparlar.
- - Türkiye’de çalışmak için, çalışma izni ve vize almak için en yakın Türk temsilciliğine başvurmalısınız. Pasaportunuz, vize başvuru formunuz ve işvereninizden alacağınız bir mektup, başvurunuz için gerekli evraklardır. Diğer belgeler, başvurunuzdan sonra on iş günü içinde işvereniniz tarafından Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına (ÇSYM) sunulmalıdır.
- - Çalışma İzni Başvuruları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından olumlu veya olumsuz sonuçlandırılır. Çalışma İzinleri, ikamet izinleriyle eşdeğerdir. Dolayısıyla Bakanlık tarafından çalışma izni onaylanırsa yabancıdan Türk konsoloslukları tarafından Giriş Vizesi Ücreti, Çalışma İzin Belgesi Ücreti ve İkamet Ücreti alınır. Türkiye’de Çalışma İzni Kartı ikame ikamet izni olduğundan, bu ofisler tarafından verilen Çalışma Açıklamalı Vize” sadece giriş için ve en fazla 90 gün süreyle kullanılabilir.
- - Bu belgelerin listesini MLSS web sitesinde bulabilirsiniz ( http://www.csgb.gov.tr). Başvurular en geç otuz gün içinde MLSS tarafından sonuçlandırılır. Türkiye’ye gelişinizden hemen sonra (çalışmaya başlamadan önce), gerekli oturma iznini almak için bir ay içinde yerel polis departmanına kayıt yaptırmanız gerekir.
Çalışma İzni Başvuruları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından olumlu veya olumsuz sonuçlandırılır. Çalışma İzinleri, ikamet izinleriyle eşdeğerdir. Dolayısıyla Bakanlık tarafından çalışma izni onaylanırsa yabancıdan Türk konsoloslukları tarafından Giriş Vizesi Ücreti, Çalışma İzin Belgesi Ücreti ve İkamet Ücreti alınır. Türkiye’de Çalışma İzni Kartı ikame ikamet izni olduğundan, bu ofisler tarafından verilen “Çalışma Açıklamalı Vize” sadece giriş için ve en fazla 90 gün süreyle kullanılabilir.
Çalışma İzin Muafiyeti
Türkiye’ye geldikten hemen sonra (çalışmaya başlamadan önce), gerekli oturma iznini almak için bir ay içinde yerel polis departmanına kayıt yaptırmanız gerekir.
Türkiye-Avrupa Birliği Mali İş Birliği Programları kapsamında yürütülen projelerde istihdam edilen yabancı uzmanların görev süreleri boyunca çalışma vizesi almalarına gerek yoktur.
55 inci madde kapsamında Türkiye’ye gelen yabancıların ikamet izinleri İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından “Kısa Dönem” ikamet izni olarak verilmektedir, muafiyet süreleri uzatılamaz, bu hüküm kapsamındaki yabancılar sadece muafiyet kurallarından yararlanabilirler. Ancak bu hakkın kullanılabilmesi için yabancıya aynı amaçla verilen ikamet izninin bitiş tarihinden itibaren üç ay geçmiş olması gerekmektedir. Muafiyet süresi izin verdiğinden daha, yabancı çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde bir çalışma vizesi alması vardır.