Sıkça Sorulan Sorular
Vekaletname nasıl çıkartılır, nelere dikkat edilmelidir?
Türkiye’de yaşayanlar herhangi bir Noterlikten, yurt dışında yaşayanlar ise en yakın Türk Konsolosluklarından vekaletname düzenlettirebilirler. Vekalet vermek istediğiniz avukattan sicil numarası, adres gibi bilgileri aldıktan sonra dava türüne göre ya da vermek istediğiniz vekalet içeriğine göre nüfus cüzdanı, sürücü belgesi ya da pasaportunuz ile vekalet çıkartabilirsiniz.
Dava açılırken masraflar nelerdir? Bunları kim karşılar?
Bir dava açılırken ödenecek masraf, harç ve tebligat giderlerinden ibarettir. Davalar, türüne göre maktu ya da nispi harca tabidir. Dava konusu parayla ölçülemeyen talepler içeren davalarda maktu harç, konusu para veya para ile ölçülen değer ifade eden davalarda ise nispi harç ödenir. Harç miktarları yasayla belirlenmiştir. Her yıl yenilenmekte ve değişmektedir. Ayrıca mahkemesine göre de peşin harç alınmaktadır. Dava açılırken ödenen maktu harçlar çok yüksek değildir. Nispi harç ise dava değerinin binde 54 ü oranındadır. Bu miktarın ¼ ü dava açılırken, kalan ¾ ü ise dava sonuçlandığında mahkeme veznesine ödenir.
Bu masrafları davayı açacak olan müvekkil karşılar.
Avukatlık ücreti nedir?
Avukatlık ücreti, müvekkil ve avukat arasında tayin edilen, avukatın hukuki danışmanlık veya temsil şeklinde vereceği hizmet karşılığında ödenecek bedeldir. Avukatlık ücreti her sene Türkiye Barolar Birliği tarafından düzenlenen asgari ücret tarifesinde belirlenen ücretlerden az olamaz.
Avukatlık ücretine dava masrafları dahil midir?
Avukatlık ücreti, avukatın vereceği hizmet karşılığında aldığı ücret olup dava harç ve masraflarını içermemektedir.
Davamı nerede açmalıyım?
Davalar dava türüne göre yetkili ve görevli mahkemelerde açılmalıdır. Hangi tür mahkemenin görevli olduğunu tespit ettikten sonra, hangi yer mahkemesinin yetkili olduğunun belirlenmesi gereklidir. Bu sorunun cevabı dava türüne göre değiştiği için ve hatalı mahkemeye başvurmak zaman, para ve hak kayıplarına yol açabileceği için davanızı açmadan önce bu konuda bir hukukçudan profesyonel yardım almanızı öneririz.
Davalar uzun sürer mi?
Açtığınız davaların karara bağlanması uzun sürebilir. Bu süre mahkemelere göre değişiklik göstermektedir. Ancak hukuki sürecin ciddi olarak takip edilmesi bu süreci nispeten kısaltabilir.
Dava açmasam daha mı iyi olur?
Haksızlığa uğradığınızı düşündüğünüz durumlarda mahkemelere başvurup hakkınızın size iade edilmesini talep etmek anayasal hakkınızdır. Ancak bu hakkınızı kullanırken konuyu etraflıca değerlendirmeniz gerekir. Eğer temelleri sağlam olmayan bir dava açılırsa, daha büyük zararlara uğramanız mümkündür. Bunlara gereksiz harçlar, giderler, vekalet ücretleri örnek gösterilebilir.
Dava dilekçeniz nasıl olmalı?
Dava dilekçesi, davanın temelini oluşturması nedeniyle en önemli unsuru olup, büyük bir önem ve titizlik ile yapılan çalışmalar sonucu oluşturulması gerekmektedir. Dava dilekçeniz dava konusuna istinaden ihtiyaçlarınıza göre düzenlenmiş olmalıdır.
Dava ve dava dilekçesi hazırlığının usul hukuku hükümlerine dikkat edilerek yapılması gerekmektedir. Dava dilekçesinde bulunması gereken diğer unsurların yanında, görevli ve yetkili mahkemeyi doğru belirlemek burada en önemli noktalardan biridir zira hukuk sistemimizde usul hukuku çok büyük önem arz etmektedir. Bu konuda bilgi sahibi değilseniz davanızı açmadan önce bir hukukçudan profesyonel yardım almanızı öneririz.
Sürekli hukuki danışmanlık hizmeti alabilir miyiz? Bu kapsamda sunulan hizmetler nelerdir?
Evet, gerçek ve tüzel kişilere hukuki ihtiyaçları doğrultusunda avukatlık ve sürekli hukuki danışmanlık hizmeti sağlanmaktadır zira güncel süreçte bir kısım şirketlerde avukatlık hizmeti alma zorunluluğu devam etmektedir. Bu kapsamda sözleşme hazırlama, mevcut sözleşmeleri yenileme, arabuluculuk görüşmelerinde temsil, ihtarname hazırlama, yargı kapsamı dışı işleri takip etme ve olası yargı işlerinde temsil gibi hizmetler sağlanmaktadır.