Siber Güvenlik ve Bilgi Güvenliği
Geçtiğimiz yıl başlayan pandemi nedeniyle hemen hemen her yaşta kişi bilgisayarla daha bir içli dışlı olmak zorunda kaldı. Ani ortay çıkan salgın sonrasında hem şirketlerin hem de devlet kurumlarının çalışma ortamlarını internet ortamına taşıyarak evden çalışma sistemine geçmesiyle bugüne kadar görülmemiş bir bilgisayar ve internet kullanım yoğunluğu oluştu. İş ortamlarına ek olarak bir de eğitim ortamının bu zorunluluktan dolayı internet ortamına taşınması hemen hemen her evde en az bir kullanıcının internete erişim sağlama zorunluluğunu getirdi.
İşte böyle bir yoğunluğun bu kadar kısa bir sürede internette oluşması en başta internet bağlantı hızlarını etkiledi. Bant genişliği dediğimiz internete aynı anda bağlanan kişilerin paylaşmak zorunda kaldığı internet bağlantı kapasitelerinin yanında bir de güvenlik sorunu ortaya çıktı. Diğer teknik sorunların yanında pek bir önemi yokmuş gibi gözükse de aslında en önemli olanı güvenlik sorunudur.
Bilgi Güvenliği
Şirketler ve kamu kurumları tarafından verilen hizmetlerde işlenen verilere dikkatle bakarsak bu verilerin ne kadar önemli olduğunu görebiliriz. Günlük yaşamda kullandığımız hizmetlerde her türlü kişisel verimizi kullanıyoruz. Bu verileri bilişim sistemleri üzerinde kullandığımızda bilemediğimiz ve göremediğimiz bir ortamda yolculuk yapmalarına izin veriyoruz. İşte esas sorun bu ortamın ne kadar güvenilir olduğudur. Elbette pandemi öncesi işyerinde de bu tür veriler kullanılıyordu. Ancak bu verilerin güvenliği kurumların ve şirketlerin bu konularda çalışan uzmanları sayesinde sağlanıyordu. Daha açık olarak söylersek bu kurumlarda bilgi güvenliği konusunda uzman çalışanlar tarafından sağlanıyordu. Pandemi sonrası iş ortamları evlere taşınınca siber güvenlik sağlama sorumluluğu bireysel olarak kişilere kaldı.
İşte bu noktada bireysel siber güvenlik önlemlerinin önemi ortaya çıktı. Her kullanıcı evindeki ağın güvenliğini sağlama sorumluluğu içerisine girdi. Tabi ki daha profesyonel kuruluşlar evden çalışan çalışanlarının bireysel güvenliklerine ek olarak ev ile iş ağı arasında güvenli iletişim hatları kurarak işlenen bilginin güvenliği konusunda ek önlemler aldı. Ancak iş için kullanılan bilişim cihazları evde sosyal eğlence ve şahsi ihtiyaçlar içinde kullanılınca bu kuruluşların almış oldukları güvenlik önlemleri tam anlamıyla etkili olamadı. Siber güvenlik alanında güvenlik bir bütün olarak sağlanamadığı surette gerçek faydasını sağlamaz. Çünkü zincir en zayıf halkası kadar güçlüdür.
Bireysel Siber Güvenlik
Önemi oldukça artan ev ağlarının güvenliğini alırken evlerde kullandığımız modemlerin kullanılması konusunda bilgi sahibi olmamız önem taşımaktadır. Eğer bu cihazlar konusunda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip değilsek mutlaka bu konuda uzman kişilerden teknik destek talep etmeliyiz. Ev ağlarının güvenliği konusunda en önemli aktör modemlerdir. Teknolojinin gelişmesi ile bu modemler oldukça fazla yeteneğe kavuşmuşlardır. Ev ağlarında önce güçlü bir wifi şifresi kullanmak gerekmektedir. Böylece ev ağımıza bilgimiz dahilinde olmayan kimsenin erişim sağlamasına izin vermemiş oluruz. Modemin ayarlarında ev ağına bağlantı yapabilecek cihazlarında sınırlandırılması ve belirlenmesi mümkündür. Mutlaka bu ayarında yapılması ve ev ağına bağlantı yapabilecek cihazların sınırlandırılması gereklidir.
Modemde yapılan bu temel güvenlik ayarlarından sonra bu ağda kullanılan bilişim cihazlarının da güvenlik ayarlarının yapılması gerekir. Tüm güvenlik ayarları sıkılaştırılmış bir ağda zayıf bir cihazın erişim sağlaması halinde güvenlik bu zayıf cihazın seviyesinde sağlanmış olur. Bu yüzden her cihazın güvenli olması bir zorunluluktur. Özellikle bilgisayarlarda virüs tarama programlarının aktif olarak kullanılması gerekir. Bunların yanında kullanılan tüm uygulamaların güncelliğinin sağlanması da siber saldırganların bu uygulamalarda ortaya çıkan zayıflıkları kullanarak sistemlere sızmalarını önleyecektir.
Tüm bu güvenlik önlemleri ilk anda aklımıza gelen ve temel olarak yapılabilecek olanlardır. Bilişim sistemlerinde işlenen verilerin önemi arttıkça alınacak güvenlik önlemleri de artacaktır. Siber güvenlik konusu da uçsuz bucaksız bir ortamdır. Hiçbir zaman tam olarak güvenli bir ortam yoktur. Mutlaka alınacak yeni güvenlik önlemleri olacaktır. Önemli olan bunu bilerek davranmaktır. Aynı sokakta herkesin evinin önünü süpürmesi ile sokağın tertemiz olması gibi her kullanıcı kendi güvenliğini sağlarsa şu andaki durumundan çok daha güvenli bir internete ve internet erişimine sahip olabiliriz.
Web sitelerini tahrif etmek, havayolu trafiğini yeniden yönlendirerek, su kaynağını kirleterek veya nükleer tesis korumalarını devre dışı bırakarak bir ulusun altyapısına saldırmak için İnternet’in kullanılması bilişim suçlarının önemini bir kez daha vurgulamaktadır.