Vasi Davası Nasıl Açılır? Neler Yapılmalıdır?
Bir yetişkinin üzerinde vasi olmak istiyorsanız, bir dava açmak için doldurmanız gereken birçok form vardır. Formlar hakime sizden, sizinle birlikte vasi olmak isteyenlerden, vasi olmak istediğiniz kişiden ve vesayetin neden gerekli olduğu hakkında bilgi vermenizi isteyecektir. Doldurmanız gereken formlar ve davayı nasıl açacağınız hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.
Vasi Atama Dilekçesi
Vasi atama dilekçesi mahkemeye kimin veli olarak adlandırılmasını istediğini ve nedenini anlatır. Vasi olmak isteyen kişi “önerilen vasi / dilekçe sahibi” dir. İkinci bir kişi eş vasi olmak istiyorsa, bu kişi “önerilen ikinci vasi / birlikte dilekçe sahibi” dir. Vesayet talep edilen kişi “önerilen korunan kişi” dir.
Vasi davası Mahkemesi
Vesayet belgelerini doldurduktan ve tebliğ ettikten sonra, önerilen vasiler ve velayet talep edilen yetişkinin bir hakimin önündeki duruşmada görünmesi gerekir. Hakim daha sonra vesayetin verilip verilmeyeceğine karar verecektir.
Duruşmaya Hazırlanmak
Önerilen velilerin duruşmaya hazır olmaları için yapması gereken pek çok şey var. Duruşmadan önce aşağıdaki tüm öğelerin tamamlandığından emin olun:
- - Bütün istenilen belgeleri tamamlayın. Vasi olmak istediğiniz yetişkine ve gerekli akraba ve kurumlara Dilekçe ve Atıf ile hizmet etmemek, vesayet duruşmalarının ilerlememesinin belki de en büyük nedenidir. Kimin Bilgilendirilmesi gerektiğini bildiğinizden ve duruşmadan önce Yetişkine ve Akrabalarına uygun şekilde bilgi verdiğinizden emin olun. Mahkemeye, yargılamaların her bir kişiye bildirildiğine dair kanıt sunmayı unutmayın.
- - Kişinin tıbbi durumunu açıklayan ve genellikle doktor tarafından doldurulan formu hazırlayın. Bu, dava açıldığında diğer tüm evraklarla birlikte sunulmadıysa, duruşmadan önce dosyalandığından emin olun.
- - Yetişkinin duruşmaya gelmesini ayarlayın. Veli olarak adlandırılmasını istediğiniz kişi, Hekim Sertifikası katılamayacağını belirtmedikçe (genellikle tıbbi sorunlar nedeniyle) duruşmada görünmelidir.
Duruşmaya Kimler Katılmalı
Veli olarak isimlendirilmek isteyen herkes duruşmaya katılmalıdır. Vesayet talep edilen yetişkin, “önerilen korunan kişi” de, kişi mazur gösterilmedikçe duruşmaya katılmalıdır. Hâkimle paylaşacak bir şeyleri varsa, diğer akraba veya ilgili kişiler de duruşmaya katılabilir.
Vesayet talep edilen kişi duruşmaya gelemiyorsa, hekim, o kişinin Hekimlik Belgesine katılamayacağını onaylamalıdır.
Duruşmadan önce Mahkeme, önerilen korunan kişiyi temsil etmesi için bir avukat atayacaktır. Avukat, yetişkinin isteklerini temsil etmek için hazır bulunacaktır.
Hâkim herkesi dinledikten sonra, derhal vesayetin verilip verilmeyeceğine karar verebilir. Hâkim vesayet hakkında karar vermeden önce daha fazla dinlemeye ihtiyaç duyarsa, şahitleri dinleyeceği ve diğer kanıtları inceleyeceği bir duruşma başlatabilir. Bu duruşmada nihai bir karar vermezse, yargıç tarafından verilen talimatlara uymanız yararınıza olacaktır.