Kardeşlerin Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Medeni kanuna göre yasal mirasçılar ve atanmış mirasçılar olarak iki tip mirasçı bulunur. Yasal mirasçılar kanunla düzenlenmiş olan mirasçılardır. Atanmış mirasçılar ise miras bırakan kişinin serbest ifadesi ile belirlediği mirasçılardır.

Miras eğer sağ kalan bir eş var ise onun miras oranı çıktıktan sonra diğer mirasçılara eşit olarak dağıtılır. Sağ kalan eşin payı miras bırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olduğu durumda mirasın 1/4’ü, Miras bırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olduğu durumda, mirasın 1/2’si, Miras bırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olduğu durumda, mirasın 3/4’ü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.

Miras paylaşılmasında en doğal ve sorunsuz olan yol mirasçıların kendi aralarında anlaşarak miras paylaşım sözleşmesi yapmasıdır. Ancak mirasçıların kendi aralarında anlaşamaması durumunda taraflar arasında uyuşmazlık olma durumu vardır. Miras paylara bölünmediği durumlarda tüm mirasçıların mal durumu için ortak olarak hareket etmesi gerekmektedir.

Miras davalarının içeriği dava sürecini değiştirmektedir. Mirasçıların hakları, mirasın nasıl bölüneceği, evlilik dışı çocuklar gibi farklı konular içermektedir. Bundan dolayı davaların süresi değişmektedir.

Mirasçılık belgesi miras bırakan kişinin vefatı sonrasında kimlerin mirasçı olduğunu gösteren belgelerdir. Belgenin çıkması için tek bir mirasçı olması da yeterlidir.

Yasal miras paylaşımı vefat sonrasında kişinin yakınlarına bırakmış olduğu mal varlıkları üzerinden yapılmaktadır. Paylaşımlar vasiyet bırakılıp bırakılmaması durumuna göre değişkenlik göstermektedir.

Mal paylaşımı konusunda öncelikle ölen kişinin vasiyetinin olup olmamasına bakılır. Eğer herhangi bir atanmış mirasçı yok ise kanunen uygun olan mal paylaşımı uygulanır. Eğer vefat eden kişinin eşi sağ ise mirasın dörtte biri sağ kalan eşe kalmaktadır. Diğer mirasçılara ne kadar pay düşeceği de kanuna bağlıdır.

Miras Davalarında sulh mahkemeler görevli mahkemelerdendir. Tapu sicili için Asliye Hukuk Mahkemeleri yetkilidir.